Beavatkozások Vas vármegyében – viharkárok, árvíz

2023-08-07 12:47:10

Vármegyénkben a térségben uralkodó rendkívüli időjárást követő árvíz kapcsán különösen sok esetben kellett beavatkozniuk az önkéntes tűzoltóinknak.

Beavatkozások

ÖT

Őrség

mentőcsoport

szivattyúzás, favágás homokzsákolás, csónakkal mentés

Hármashatár

mentőcsoport

szivattyúzás, favágás homokzsákolás

Az események 2023. augusztus 4. délutáni órákban kezdődtek, Szentgotthárd térségében, a nagy mennyiségű eső és az erős szél miatt több fa borult az utakra, illetve a magasabb területekről lezúduló esővíz a patakok  (Lapincs, Pinka, Vörös-patak, Csörnöc) vízszintjét erősen megemelte, amiből a víz az udvarokat, garázsokat öntötte el.

Ezzel egyidőben a Rábán egy Ausztria felől érkező árhullám érte el Szentgotthárd térségét, melynek következtében a folyó több helyen kiöntött, elöntve mezőgazdasági és ipari területeket.

Péntek éjszakára Rátót, Gasztony térségére ért az árhullám, ahol már lakóingatlanokat is elért az ár, házakból kellett lakókat kitelepíteni, ingatlanokat kellett homokzsákokkal védeni.

Szombat délelőtt az árhullám Körmend térségét érte el, ahol kiskerteket, hétvégi telkeket öntött el a víz.

Vasárnap délelőtt csónakkal háziállatokat kellett menekíteni az elárasztott területről. Az átázott talaj következtében Ivánc térségében több fa dőlt az útra, amit tűzoltóink daraboltak fel és távolítottak el.

Vasárnap folyamán Gasztony településre több egyesület hozott aggregátorokat, ugyanis a vízzel elárasztott, de még lakóházakat el nem érő területeken nincs áramszolgáltatás péntek óta.

Az árhullám vasárnap estére elérte Rábahídvég, Vasvár, Rum, Kám térségét, ami ezen a területen igényel beavatkozást, elsősorban gátmegerősítést, zsilipvédelmet. Több egyesület is a térségben homokzsákokkal védekezik a víz terjedése ellen.

Az eddigi védekezés alatt 13 személyt kellett kimenekíteni a lakóházaikból, köztük egy 1 éves gyermeket is az édesanyjával.

A beavatkozó ÖTE-ken kívül további egyesületek álltak készenlétben a hét végén (Kőszeg Hegyalja ötéi, Csepreg térség egyesületei), amennyiben szükség lett volna beavatkozásra, tudtak volna indulni a kárhelyekre.

Az egyesületek üzemanyag támogatást, élelemmel, ívóvízzel való ellátást állami vagy egyéb szervtől nem kaptak, arra lehetőséget a megyei tűzoltó szövetség biztosít.